Reportage La Jaula de Oro 1.

19 maart, 2014

Op weg naar gouden bergen: La Jaula de Oro

La Jaulo de Oro is de openingsfilm van Movies that Matter 2014. Drie pubers uit Guatamala gaan op reis met als doel Los Angeles. Onderweg krijgen ze te maken met de harde realiteit van het leven als migrant. 

 

Een gouden kooi (La Jaula de Oro), het is de titel van een bekende Mexicaanse meezinger: in het lied wordt de wanhoop bezongen van Mexicanen die de grens met Amerika hebben overgestoken. Eenmaal in het ‘beloofde land’ verdwijnen hun dromen. Ze moeten het doen met een leven in de illegaliteit, met rotwerk dat nauwelijks betaalt en met heimwee naar hun vaderland. 

 

La Jaula de Oro is ook de titel van de openingsfilm van het Movies that Matter festival. De film won al talloze prijzen, waaronder de Certain Talent Prize op het filmfestival in Cannes. De regisseur Diego Quemada-Diez maakte een film die veel weg heeft van een documentaire. Hij deed maandenlang research naar de levens van honderden migranten in grensgebieden. Hun verhalen kwamen samen in de drie jonge karakters van de speelfilm.

 

Juan (Brandon López) en Sara (Karen Martínez), de hoofdpersonages uit de film, zijn twee jongeren die de gok wagen. Ze willen niets liever dan weg uit Guatemala, op naar de gouden bergen in het noorden. Onderweg sluit de jonge ‘Indiaan’ – zoals Juan hem noemt – Chauk (Rodolfo Domínguez) zich bij hen aan. Hij spreekt geen Spaans. Toch ontstaat er een diepe vriendschap tussen de drie.

 

Sara verkleedt zich, voor haar veiligheid, aan het begin van de reis als jongen: ze knipt haar haar kort, ze wikkelt een strakke band om haar borsten om ze te verbergen, en ze draagt een vormloos t-shirt. Juan en Chauk wijken geen moment van haar zijde: ze strijden allebei om haar aandacht. Maar er is geen tijd voor verliefdheden, de drie zijn op een missie. Zonder aarzelen springen ze op iedere trein die hen verder brengt. Op het dak vinden ze honderden anderen, net als zij op weg naar een beter leven. 

 

Naarmate het groepje van drie dichter bij de grens komt, wordt hun reis steeds gevaarlijker. Ze krijgen te maken met grensbewakers, drugsbendes en criminelen. Ze zijn dan al lang geen pubers meer op een roadtrip: ze moeten er alles aan doen om te overleven. La Jaula de Oro is een roadmovie zonder mededogen. De film is op talloze momenten ontroerend en zeker net zo vaak hartverscheurend. De drie jongeren tonen moed en ze blijven, ondanks alles, geloven in hun doel. 

 

Wanneer en waar?

donderdag 20 maart 2014 – 20:00 Theater aan het Spui 1

donderdag 20 maart 2014 – 22:00 Theater aan het Spui 1

vrijdag 21 maart 2014 – 16:30 Zaal 4, Filmhuis Den Haag                                       

vrijdag 21 maart 2014 – 20:00 Nutshuis

maandag 24 maart 2014 – 14:00 Theater aan het Spui 2 

 

 

Share Button


Comments are closed.

Back to Top ↑