Reportage MSD

24 maart, 2014

‘Hoe kan de professor zoiets zeggen?’

Het gaat er verhit en emotioneel aan toe, tijdens de talkshow over economische ongelijkheid. “U heeft makkelijk praten met een goed inkomen!”, verwijt filmmaker Rehad Desai professor Alexander Rinnooy Kan.

 

De talkshow over hebzucht en ongelijkheid moet nog beginnen, als de hoofden van het wachtende publiek plots allemaal dezelfde kant op draaien. Yolanthe Cabau-Sneijder betreedt de foyer van het Theater aan het Spui, haar film Seks voor 5 euro gaat zo in première in de aangrenzende zaal. Vermoedelijk is de presentatrice een de rijkste mensen hier op het festival, al was het maar dankzij haar voetballende echtgenoot Wesley Sneijder die een miljoen euro per maand verdient. Op het trapje een paar meter verderop zit een mevrouw die zegt rond te moeten komen van 50 euro per week. Om maar aan te geven: inkomensongelijkheid is alom aanwezig.

 

Een gelijke wereld is een saaie plek

Het gesprek dat volgt op het podium wordt dan ook met veel emotie gevoerd. Aan de tafel zitten de Italiaanse regisseur Stefano Liberti (Closed Sea) en de Amerikaanse Pamela Yates (Disruption), maar de discussie wordt gedomineerd door voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en de Zuid-Afrikaanse regisseur Rehad Desai (Miners shot down). “We zullen nooit allemaal hetzelfde verdienen”, zegt Alexander Rinnooy Kan, “maar dat hoeft ook niet want een volstrekt gelijke wereld, is een saaie plek.” Dat schiet socialist Rehad Desai meteen al in het verkeerde keelgat. “Hoe kan de professor zoiets zeggen? U heeft makkelijk praten met een goed inkomen!”, reageert hij fel.

 

Bloed

Op het grote scherm achter de sprekers is een scène te zien uit zijn film Miners shot down over de gebeurtenissen rond de Marikana-staking, anderhalf jaar gelden in Zuid Afrika. “Het bloed van een mijnwerker verschilt niet van het bloed van een manager”, schreeuwt een van de betogers in de film . Even later zal de politie het vuur openen op de stakende mijnwerkers, 34 mensen komen daarbij om het leven.

 

Nieuwe klassenstrijd

“Ze eisten een drie keer zo hoog loon, was dat niet wat onrealistisch?” vraagt moderator Bahram Sadeghi “Nee”, antwoordt Desai. “De managers verdienen 200 keer zoveel. Zij rijden in mooie auto’s terwijl  de arbeiders nog niet eens behoorlijke elektriciteit hebben thuis. Dat is het recept voor een nieuwe klassentrijd.”  Zuid-Afrika is op dit moment het land waar de inkomensongelijkheid het allergrootst is en die kloof wordt alleen maar sterker. Het corrupte systeem is daarvan  de voornaamste oorzaak volgens Desai. In zijn film laat hij zien hoe er wapens naast de lijken van mijnwerkers zijn gelegd om de indruk te wekken dat de politie handelde uit zelfverdediging. Opvallend: zijn film mag in Zuid Afrika pas vertoond worden ná de verkiezen op 7 mei. 

 

Plastic tasje

‘Modern consumentisme is de belangrijkste oorzaak van moderne slaverij’, poneert de moderator de volgende stelling ‘. Rinnooy Kan houdt een bevlogen pleidooi voor bewuste consumenten die alleen nog moeten kiezen voor eerlijke producten. “Dat kan lang niet iedereen betalen”, schreeuwt een mevrouw uit de zaal. En ook Rehad Desai reageert weer boos. “Mensen líjden in Zuid-Afrika, dat heeft echt niets te maken met wel of niet een plastic tasje vragen bij de supermarkt!”

 

Gebrek aan mogelijkheden

Er klinkt een vrolijk muziekje dat de laatste stelling inluidt: ‘Een oplossing voor armoede is het opheffen van kunstmatige handelsgrenzen’. Het publiek dat tot nu toe enthousiast stemde bij elke stelling, houdt de handen in de schoot. “We zijn helemaal murw geslagen”, roept iemand. “Ik begrijp het niet helemaal”, zegt een ander. Rinnooy Kan legt uit: “Door bijvoorbeeld subsidies aan Nederlandse boeren is er geen eerlijke  concurrentie, dus daar moeten we vanaf.”  Niet iedereen hoeft dan misschien gelijk te zijn volgens hem, maar hij wil wel dat landen en individuen gelijke kansen krijgen. Rinnooy Kan: “Het gebrek aan mogelijkheden houdt mensen arm”. Rehad Desai leunt wat achterover en glimlacht: “Voor het eerst vandaag ben ik het met u eens professor.”

 

 

Waar en wanneer te zien?

De film Miners Shot Down is te zien dinsdag 25 maart 2014 – 17:00 Zaal 6, Filmhuis Den Haag

 

 

 

Share Button


Comments are closed.

Back to Top ↑