Reportage talkshow

22 maart, 2014

Halfnaakt op de barricaden

Na afloop van de documentaire Everyday Rebellion ging Victoria Koblenko gisteren in gesprek met Inna Shevchenko van FEMEN en met Solomia Babyak. “Opschudden en irriteren, dat is onze taak.”

 

Vladimir Poetin is op bezoek in de Duitse stad Hannover. Angela Merkel staat naast hem. Hij glimlacht. De camera’s flitsen. Plotseling ontstaat er chaos. Uit het niks zijn daar opeens drie vrouwen, hun borsten ontbloot. Op hun bovenlichaam staan leuzen geschreven. Ze schreeuwen ‘Fuck the dictator’, terwijl ze zo dicht mogelijk bij Poetin proberen te komen. Poetin toont zich even geschrokken, maar al gauw kijkt hij vooral verlekkerd naar de halfnaakte vrouwen. Hij steekt snel een duim op. Ondertussen worden de vrouwen van de activistengroep FEMEN hardhandig tegen de grond geduwd.

 

Sexy activisme

Het is een scène uit de documentaire Everyday Rebellion. Ruim twee uur lang volg je verschillende activisten van over de hele wereld. Van Spanje tot Iran, van Oekraïne tot New York. Alle activisten die aan het woord komen zijn ervan overtuigd dat geweldloos en creatief verzet hét antwoord is op onrecht. De scènes waarin Inna Shevhchenko voorkomt veroorzaken vaak een lach bij de volle zaal in het Filmhuis in Den Haag. Dan weer zie je de vrouwen van FEMEN met blote borsten op Berlusconi afstormen, dan weer staan ze halfnaakt voor een Egyptische ambassade, en een andere keer staat Inna Shevchenko – beeldschoon – met een kettingzaag in haar hand en zaagt ze een levensgroot kruis omver. Iedere keer met een serieuze, agressieve blik: het is de vrouwen ernst.

 

Topless moslima’s

Na afloop van de film is het tijd voor wat reflectie. Victoria Koblenko – ex-soapster, en tegenwoordig verslaggever – neemt, in goudkleurige jurk en op torenhoge hakken, het woord: “Inna, jouw activisme is vooral provocatief, zou je dit ook in islamitische landen kunnen doen?” Inna, ook op torenhoge hakken en met de bekende FEMEN-bloemenkrans in haar haren – neemt de microfoon: “Opschudden en irriteren, dat zie ik als onze taak. Ons netwerk breidt zich uit. In Iran, Egypte en Tunesië zijn er inmiddels ook vrouwen die topless hebben geprotesteerd. Met gevaar voor eigen leven: ze zijn gearresteerd en bedreigd. Maar doordat we nu een internationale beweging zijn kunnen we veel meer voor elkaar krijgen: de vrouwen zijn dus, onder grote internationale druk, ook weer vrijgelaten.”

 

Koblenko laat zich vanavond niet van de wijs brengen: “Maar zijn deze landen wel klaar voor deze vorm van protest? Shockeer je niet vooral de bevolking op deze manier?” Shevhchenko zegt fel: “Als we denken dat het vandaag niet kan, wil dat niet zeggen dat het morgen ook niet kan. Met FEMEN willen we juist het debat openbreken. Waarom denken we: Islamitische landen zijn hier niet klaar voor? Ook daar zijn talloze vrouwen die bereid zijn om verzet te tonen.”

 

Voorpagina-activist

De in Nederland woonachtige Oekraïnse Solomia Babyak krijgt het woord. Sinds november vorig jaar voert zij de protesten aan van de Oekraïnse gemeenschap in Nederland. Babyak richt zich tot Sevchenko: “Naar mijn mening is de Oekraïne niet klaar voor de vragen die jij stelt, en zeker niet voor de manier waarop je ze stelt. Activisme neemt meer tijd in beslag voor je bereikt wat je wilt. Jij komt vooral op de voorpagina’s, maar wat gebeurt er daarna?” Koblenko valt haar bij: “Zijn we niet immuun geworden? Heb je pas de aandacht als het met dood, bloed of topless vrouwen te maken heeft?” Nu heeft Shevchenko het gehad: “De manier waarop jij je vragen stelt is niet objectief. Je suggereert dat de ene vorm van activisme beter is dan de andere. Ik bestrijd dit idee: er zijn talloze vormen van verzet, en die moeten naast elkaar kunnen bestaan.”

 

Everyday Rebellion en Q & A met Inna Shevchenko

zaterdag 22 maart – 13:30

zondag 23 maart – 13:45

maandag 24 maart – 16:30

 

 

Share Button


Comments are closed.

Back to Top ↑