De activist in U

27 maart, 2015

‘Geefmoeheid bestrijden met menselijk contact’

In iedereen schuilt een activist. Actrice Hanna Verboom, jurylid van Movies that Matter, wilde via een crowdfundplatform kleine ontwikkelingsprojecten van de grond helpen. Na vier jaar besefte ze:  ‘Wacht eens even, we zijn nog stééds geld aan het sluizen.’ 

 

“Ik ben opgegroeid in Afrika, als dochter van ontwikkelingswerkers. De vrouw die in Kenia bij ons oppaste toen ik klein was, had aids en is een paar jaar geleden overleden. Haar dochter Cheruto was toen zeven, en had ook aids. Volgens de dokters zou ze nog twee jaar te leven hebben: er was niet genoeg geld voor medicatie.

 

“Het leek me logisch, en relatief simpel: ik zamelde geld in voor Cheruto om haar medicijnen te kunnen betalen. Dat was het begin van Get It Done, het crowdfundingsplatform voor kleine ontwikkelingsprojecten dat ik samen met een groepje vrienden heb opgericht. De filosofie: directe actie, simpele doelen, direct resultaat.

 

“Wanneer je helpt, is het heel belangrijk dat je er iets voor terugkrijgt: interactie. Daar ben ik van overtuigd. Als je alleen maar geld doneert – begrijp me niet verkeerd: dat is heel goed! – geeft dat misschien voor even een bevredigend gevoel, maar na langere tijd ontstaat vaak geefmoeheid. Met Cheruto was dat anders: ik heb een relatie met haar. Ze is nu een blakende dertienjarige die arts wil worden, we sms’en eens in de zoveel weken.

 

“We wilden dan ook dat het directe contact bij Get It Done centraal zou staan. Inmiddels zijn er via het platform ongeveer tachtig kleine projecten opgezet, verspreid over de hele wereld. Maar na vier jaar beseften we: ‘Wacht eens even, we zijn nog steeds geld aan het sluizen van de ene naar de andere plek.’ De lijnen met de projecten waaraan de mensen doneren mogen dan kort zijn, het is toch anders wanneer je degene die je helpt echt kent.

 

“Daarom willen we met Get it Done nu een nieuwe weg inslaan, we willen mensen activeren hun naasten te helpen. Bijvoorbeeld door online hulpvraag en -aanbod bij elkaar te brengen. Wie kan er in jouw wijk hulp gebruiken, en wat kun jij bieden? Het begint misschien met het uitlaten van de hond van een buurvrouw die slecht ter been is – waar je eigenlijk geen zin in hebt. Maar opeens gaat dan een hele wereld open: die vrouw zag je wel eens in het voorbijgaan, maar nu hoor je haar verhalen, en leer je haar kennen. Het draait allemaal om menselijk contact – dáár zit de rijkdom in.”

 

 

Share Button


Comments are closed.

Back to Top ↑