Reportage Achraf El-Keiraouani (l) en Karam Boakhari (r)

25 maart, 2015

‘De politie heeft mij ook wel eens geslagen’

Er hangt een spanning in de foyer van Theater aan het Spui in Den Haag die verraadt dat er iets te gebeuren staat. Twee groepen leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag zitten tegenover elkaar, klaar om het mondelinge gevecht aan te gaan en te bepalen wie er als beste debater uit de strijd komt.

 

Karam Boakhari (24) en Achraf El-Keiraouani (29) zijn er klaar voor. Ze zijn vandaag naar het Movies that Matter Festival gekomen om deel te nemen aan het mbo-debat over etnisch profileren, een nogal afstandelijke term om uit te leggen dat de politie selectief is in het staande houden van mensen aan de hand van hun uiterlijk. Het debat wordt gevoerd aan de hand van de stelling dat het een probleem is wanneer een politieagent je staande houdt terwijl je onschuldig bent.

 

Wegrennen voor de politie is niet verboden

Eerder deze ochtend hebben de jongeren de film Fruitvale Station gekeken over het tragische, waargebeurde verhaal van de 22-jarige Oscar Grant uit San Fransisco. Hij raakte op oudejaarsnacht 2008 betrokken bij een vechtpartij in de metro en en werd daarna door een poltieagent doodgeschoten.

 

Karam Boakhari heeft zo zijn eigen ervaringen met de politie. “Ik ben wel eens geslagen door twee politieagenten”, vertelt hij. Hij is het dan ook eens met de stelling dat het een probleem is om zonder reden staande gehouden te worden. “Als ik nu politie zie dan ren ik weg, puur omdat ik weet dat ze me anders toch wel moeten hebben. En wegrennen is niet verboden.”

 

Mening verdedigen die niet de jouwe is

Voordat de discussie kan losbartsen, worden de leerlingen opgedeeld in twee groepen. De ene groep moet argumenten verzinnen om de stelling te verdedigen, de andere groep moet juist tegen zijn. Achraf El-Keiraouani vindt het niet lastig om een mening te verdedigen die niet de zijne is. Net als Boakhari ziet hij het als een uitdaging. “Achraf en ik waren al de hele week aan het sparren om te zien wie er betere argumenten ging geven.”

 

Uit een onderzoek van Amnesty International en de Ombudsman blijkt dat ook de Nederlandse politie zich schuldig maakt aan etnisch profileren. Wanneer dit feit door de debatleider aan de groepen wordt voorgelegd, ontstaat een opgewonden sfeer in de zaal. Veel van de leerlingen komen uit de Haagse Schilderswijk en hebben zelf ervaring met oneerlijke behandeling door autoriteiten.

 

Eén van de jongens uit de groep die een mening moet verdedigen waar hij niet achterstaat, weigert dit te doen. El-Keiraouani probeert zijn studiegenoot uit te leggen dat het er niet om gaat dat je het ermee eens bent: het gaat erom dat je leert hoe je iemand kunt overtuigen.

 

De agent zegt niks
Boakhari houdt wel van een pittige discussie. “Dit is echt iets voor mij” vertelt hij enthousiast. Hij vindt het vooral waardevol dat hij wordt uitgedaagd. “Ik heb dingen gezegd die ik normaal niet zo snel zou roepen, maar nu kan dat gewoon.” Wel vindt hij het “teleurstellend als mensen uit je eigen team je niet steunen.”

 

Boakhari en El-Keiraouani zijn het met elkaar eens dat er op school vaker op deze manier gedebatteerd moet worden. “Je moet elkaars mening horen, want zo leer je elkaar begrijpen.” Wel vinden de jongens het jammer dat de aanwezige Marokkaanse politieagent niet heeft verteld wat hij zelf van de stellingen vond. Dat hadden ze nu juist graag willen weten.

Share Button


Comments are closed.

Back to Top ↑